Konferencja prasowa w sprawie "Polskiego Ładu"

Ogromne podwyżki cen gazu oraz bałagan w Polskim Ładzie to tematy poruszane przez Krzysztofa Śmiszka oraz Arkadiusza Sikorę na dzisiejszej konferencji prasowej Nowej Lewicy we Wrocławiu.

Gośćmi konferencji byli poszkodowani przez wysokie podwyżki cen gazu Pan Krzysztof Krajewski - właściciel piekarni "Złoto Nadodrza" oraz właściciel cukierni "Filipinka" we Wrocławiu Pan Czesław Lenik. Mówili oni o horrendalnie wysokich rachunkach za gaz, które otrzymali w grudniu i styczniu. Według nich, te kilkuset procentowe podwyżki cen gazu doprowadzą prawdopodobnie do zwolnień pracowników ich firm lub w skrajnym przypadku do ich bankructwa.
Prof. Marian Noga skrytykował bardzo skomplikowany sposób rozliczeń podatkowych i podkreślił, że system rozliczeń winien być prosty i przejrzysty, a nie jak w tym przypadku skomplikowany i niejasny. To powoduje wielki chaos i ogromny bałagan organizacyjno-rozliczeniowy. Poseł Krzysztof Śmiszek skrytykował nieprzygotowanie reformy podatkowej i przypomniał, że ostrzegał rząd przed wprowadzaniem tak trudnej reformy w tak krótkim okresie czasu.
Arkadiusz Sikora podkreślił, że PiS dotychczas szczycił się tym, że wspiera polskie rodziny, podczas gdy teraz Polski Ład uderzy najmocniej właśnie w osoby samotnie wychowujące dzieci oraz wspólnie rozliczające się małżeństwa.
Wezwał też, aby rząd natychmiast uwzględnił interes właśnie tych dwóch grup społecznych w rządowych poprawkach jeszcze w tym miesiącu.

2022 01 10 Drogi Ład konferenca prasowa

2022 01 10 Drogi Ład konferenca prasowa 2

2022 01 10 Drogi Ład konferenca prasowa 3

2022 01 10 Drogi Ład konferenca prasowa 5

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!